O Chirurgické klinice

   Chirurgická klinika (CHK) Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU) a Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) je klinické univerzitní chirurgické pracoviště, které se kromě všeobecné chirurgie specializuje na onkochirurgii trávícího traktu.

 

   Dominantní oblastí naší práce je operativa tlustého střeva, pankreatu, jater, chirurgie jícnu, žaludku, a dvanáctníku. Dále jsou rutině jsou prováděny operace plic, mediastina, štítné žlázy a nadledvin.

 

   Ve spolupráci s Interní gastro-enterologickou klinikou (IGEK) FN Brno  se CHK podílí na komplexní léčbě pacientů s idiopatickými střevními záněty (IBD - M. Crohn a ulcerozní kolitida).

 

   Rozvinutá je rovněž bariatrická chirurgie nabízející jak výkony restrikční (bandáž žaludku, sleeve gastrektomie), tak malabsorbční (gastric bypass, bilio-pankreatická diverze). 

 

   Naší snahou je miniinvazivita prováděných výkonů. Proto jsou v indikovaných případech operace prováděny laparoskopicky resp. torakoskopicky. Tuto variantu se snažíme provádět u co největšího poču pacientů vzhledem k výborné pooperační adaptaci a redukci bolesti.

 

   U nádorů aborální části konenčíku jsme zavedli do praxe jejich odstranění pomocí metodoy Transanální Endoskopické Mikrochirurgie (TEM) či Transanální Totální Mezorektální Excize (TaTME) k dosasžení nejlepšího onkologického výsledku. U transperitoneálních resekcí rekta jsou preferovány sfinkter šetřící operace a to zejména laparoskopicky.

 

   Výzkumný program zahrnuje problematiku chirurgické léčby primárních a sekundárních nádorů jater. Dlouhodobým výzkumným záměrem je studium onkogeneze, diagnostiky a léčby karcinomu pankreatu. Taktéž jsme zavedeli do rutinní praxe použití ICG u hodnocení prokrvení trávícího traktu při resekcích. V hodnocení prokrvení střeva při resekcích spolupracujeme s Biofyzikálním ústavem LF MU využitím termografie, se tkerými máme dobré zkušenosti. Rozvinutým programem je rovněž výzkum chirurgické léčby refluxní choroby jícnu.

 

   Motem kliniky je poskytování komplexní, individualizované, multimodální onkologické péče, která je zajištěna úzkou multioborovou spoluprácí s účastí klinického a radiačního onkologa, gastroenterologa, patologa, radiologa, anesteziologa a chirurga.